Rotterdam
De bakermat van Running Blind ligt in Rotterdam. Hier zijn in 2007 een drietal lopers met een visuele beperking onder leiding van atletiektrainer Cees van Muiden begonnen met hardlopen met begeleiding van buddy's. Op dit moment zijn de oprichters John Stoop en Joan Titarsolej en trainer Cees nog steeds actief. Omdat hardlopen niet voor iedereen mogelijk was, is in 2013 aan het hardlopen Nordic Walking en Sportief Wandelen toegevoegd. Running Blind Rotterdam heeft zich eind 2019 als loopgroep aangesloten bij atletiekvereniging PAC Rotterdam.
In Rotterdam wordt er tweemaal per week als groep getraind. Voor de hardloopgroep ligt de nadruk op interval training en looptechniek en op zondag op duurtraining. Voor Nordic Walking wordt op vrijdag specifieke aandacht besteed aan de NW-techniek.
Trainingstijden
Iedere vrijdag: 9:30 - 11:00 uur
Hardlopen o.l.v. Rob Baars en Ron Nagtzaam
Nordic Walking o.l.v. Cees van Muiden
Iedere zondag: 9:00 - 10:00 uur:
Duurlooptraining door Kralingsebos of langs de Rotte
Traininglocatie
Alle trainingen starten bij Atletiekvereniging PAC Rotterdam. Afhankelijk van het soort training, wordt er getraind op de baan, of in het Kralingse bos
Adresgegevens:
Sportcomplex ‘het Langepad’
Langepad 16
3062 CJ Rotterdam
Meer informatie
Voor meer informatie over Running Blind Rotterdam, kunt u contact opnemen met:
John Stoop, email: rotterdam@runningblind.nl, telefoon: 06-48062673
Hoe het allemaal begon
In mei 2007 kwamen op uitnodiging van Francoise Klessens, internist in Het Oogziekenhuis Rotterdam, enkele slechtzienden en zienden bij elkaar. We bespraken de (on-)mogelijkheden van hardlopen met een visuele beperking. Omdat John Stoop voor zijn slechtziendheid al marathons liep, was de beslissing snel genomen: hardlopen kan ook mét visuele beperking.
Alle aanwezigen waren zeer enthousiast en besloten van start te gaan met een (hard-)loopclub voor blinden en slechtzienden. Dit onder begeleiding van Cees van Muiden, een zeer goede Rotterdamse atletiektrainer. Hij droeg het idee al direct een warm hart toe!
Trainingsaccommodatie
Het volgende dat we moesten regelen, was de trainingsaccommodatie. We wilden graag trainen op een atletiekbaan in het Kralingse bos, aan het Lange Pad. Helaas was dat voor Sport en Recreatie Rotterdam een probleem. We wilden en konden alleen op de vrijdagochtend. Maar dat is ook de dag waarop veel scholen trainen. Wij als blinden en slechtzienden zouden alleen maar in de weg lopen!
In eerste instantie zijn we gestart bij hockeyvereniging Victoria dat beschikte over kunstgrasvelden en dicht bij het Kralingse Bos lag. Later is overeenstemming bereikt met Sport en Recreatie Rotterdam dat voor ons de atletiekbaan van PAC Rotterdam huurde en met PAC werd een overeenstemming breikt over het huren van de kantine, zodat ene na de training ook wat konden drinken. Het samen sporten en sociale contacten onderhouden was en is een wezenlijk onderdeel van onze doelstelling.
Om de kosten voor onze sporters zo laag mogelijk te houden is ook direct begonnen met het werven van sponsoren en donateurs. Tot aan vandaag de dag is financiële ondersteuning belangrijk, want de meeste sporters met een visuele beperking hebben geen betaald werk meer.
Een Stichting
Omdat we nog meer ambities hadden, besloten we om ons loopclubje onder te brengen in een stichting. Het doel van onze stichting is om mensen met een visuele beperking aan het sporten te krijgen onder het motto:
“Bewegen is goed, bewegen moet!”
Wij leven hier in een land waar we ons goed kunnen redden. Dat gunnen wij anderen ook. Daarom is ons tweede doel om - door sponsoring - mensen met een visuele beperking in arme landen te helpen een betere toekomst op te bouwen.
Zo gezegd zo gedaan: op World Sight Day, 11 oktober 2007 werden we een echte stichting en werd Stichting Running Blind opgericht. Ook hierbij ontvingen we onverwacht deskundig advies en liet de notaris de statuten passeren zonder ons dat in rekening te brengen. Dat was een goede prikkel om verder gaan!
In 2013 is de Rotterdamse stichting opgewaardeerd naar een landelijke stichting. Op dit moment, 2022, kent Running Blind 14 afdelingen. Aan uitbreiding naar België wordt gewerkt.
Running Blind-loopkleding
Zo wilden we graag in goede sportkleding trainen, herkenbaar als Running Blind lopers. In het begin van ons bestaan hadden we een shirtsponsor Runningpoint van Michel de Maat gevonden. Deze oud-marathon topper vond ons idee erg leuk en heeft ons aan mooie shirts geholpen. Een jaar later, hebben we een nieuwe sponsor gevonden, namelijk Visio. Dit is een organisatie, die mensen met een visuele beperking ondersteunt, adviseert en begeleidt. We liepen er toen schitterend bij in onze nieuwe kleding. Inmiddels lopen we met kleding van NN, de landelijke sponsor.
Samen Sociaal nominatie
In mei 2008 werd Running Blind genomineerd voor de Samen Sociaal-prijs van de provincie Zuid-Holland. Wij waren en zijn zeer vereerd dat wij tot de 10 genomineerden hoorden. Weliswaar kreeg Running Blind dat jaar geen prijs, maar voor ons was het wel een teken dat we op de goede weg waren!
Rotterdam Sportstad award.
Door onze inzet tijdens de Rotterdam Marathon 2009, waren we genomineerd voor de Rotterdam Sportstad Award. Dankzij de vele stemmen heeft Running Blind deze prijs binnengehaald. In december 2009, werd deze prijs door Erica Terpstra aan ons uitgereikt. Wij waren natuurlijk erg blij en dit smaakt ook naar meer.
Appeltjes van Oranje
In oktober 2010 streden we om de "Appeltjes van Oranje" van het Oranjefonds en haalden uiteindelijk de laatste ronde met 10 finalisten. We wonnen niet, maar toch ontvingen we een leuke geldprijs en werden, samen met de andere finalisten, ontvangen door Prins Willem Alexander en Prinses Maxima op paleis Noordeinde.
Rotterdam Estafette Marathon
We lopen we in 2021 al weer voor de 12de keer meer met de Rotterdam Business Esttafette Marathon. Iedere jaar was het een prachtig evenement met een gezamenlijke aankomst op de Coolsingel. In 2012 is een van de Running Blind teams binnen de 4 uur binnengekomen. Een geweldige prestatie.
Routebeschrijving naar PAC
Vanaf Amsterdam / Den Haag (A13/A20)
Volg afslag Crooswijk / Kralingen (afrit 15).
Ga onderaan de afslag linksaf richting Crooswijk / Kralingen.
Bij het 2e stoplicht gaat u rechtdoor, na de kruising zie je aan de linkerkant de voetbalvelden van HOV en de atletiekbaan liggen.
Ga bij de eerstvolgende kruising linksaf, het Langepad op.
Na ongeveer 60 mtr. vind je aan de linkerkant de ingang van de atletiekbaan (sportcomplex Langepad).
Vanaf Utrecht / Gouda (A20)
Volg afslag Dordrecht / Breda (naar A16). Houd de rechterbaan aan.
Volg afslag Kralingen / Centrum /Capelle a/d IJssel (afrit 24 t/m 26).
Houd direct daarna afslag Kralingen aan (afrit 26).
Ga onderaan de afslag rechtsaf richting Kralingen.
Ga bij het volgende stoplicht weer rechtsaf richting Kralingen.
Sorteer direct links voor en ga bij het volgende stoplicht linksaf richting Kralingen (= Kralingseweg).
Bij de rotonde rechtdoor (= Kralingse Plaslaan). Aan de rechterkant zie je de Kralingse Plas.
Bij de 1e kruising rechtsaf slaan, het Langepad op.
Na ongeveer 60 mtr. vind je aan de linkerkant de ingang van de atletiekbaan (sportcomplex Langepad).
Vanaf Breda (A16)
Volg na de Van Brienenoordbrug de afslag Kralingen / Prinsenland (afrit nr. 26).
Ga onder aan de afslag linksaf richting Kralingen en sorteer direct rechts voor.
Ga bij het volgende stoplicht rechtdoor.
Ga bij het volgende stoplicht rechtsaf richting Kralingen.
Sorteer direct links voor en ga bij het volgende stoplicht linksaf richting Kralingen (=Kralingsweg).
Bij de rotonde rechtdoor (= Kralingse Plaslaan). Aan de rechterkant zie je de Kralingse Plas.
Bij de 1e kruising rechtsaf slaan, het Langepad op.
Na ongeveer 60 mtr. vind je aan de linkerkant de ingang van de atletiekbaan (sportcomplex Langepad).
Parkeren
De parkeerruimte op het PAC-terrein is beperkt. Vóór de ingang is het zowel links als rechts van de weg verboden te parkeren. Voorbij de ingang van het sportcomplex mag er aan de linkerkant van de weg geparkeerd worden. Let dus goed op er worden regelmatig bekeuringen uitgedeeld. Ongeveer 100 meter voorbij de ingang van PAC is, als u rechtsaf slaat waar de weg naar links draait, een groot parkeerterrein aan het begin van het Kralingse Bos.