De belemmering die door niet-sporters het meest is aangehaald, is het ontbreken van een sportmaatje. Volgens de niet-sporters met drempelvrees zou de drempel verlaagd kunnen worden indien er iemand met hen mee gaat sporten. Een kwart van de niet-sporters heeft te weinig vertrouwen in zichzelf om te gaan sporten. In een aantal gevallen spelen de factoren tijd en/of kosten mee.

De ambitie van Running Blind is dat iedereen met een visuele beperking die wil hardlopen, dat ook op een veilige manier kan doen. Er zijn nog veel mensen met een visuele beperking die misschien wel willen, maar nog niet de eerste stap zetten om te gaan hardlopen. Hoe krijgt men potentiële hardlopers van die bank af? Wat kan helpen om over de drempel te stappen en de eerste keer hardloopschoenen aan te doen en op avontuur te gaan naar die eerste 5 km?

Dit deel is geschreven om buddy’s en trainers te doen inleven in wat de startende hardloper kan denken en voelen. De buddy of trainer kan zelf misschien nog de belemmeringen en weerstanden uit de begintijd van het hardlopen herinneren om zo de beginnende hardloper de juiste motivatie te bieden.

Motivatie en belemmerende gedachten

Sofie Vuerstaek is psychologe en professional coach in Leu- ven. Sofie brengt mensen in beweging door hun te leren hun gedrag te veranderen door om te gaan met belemmerende gedachten. Zij heeft hierover specifiek voor de beginnende hardloper een motiverend hoofdstuk geschreven in het boek Lopen met Evy.

Samengevat beschrijft zij het principe van gedragsverandering om met belemmerende gedachten om te gaan en hoe men deze gedachten geen kans geeft om de prille motivatie van de beginnende hardloper teniet te doen. Om iets tegen die weerstand te doen is het handig om eerst na te gaan door welke belemmerende gedachten deze weerstand wordt gevoed. Wat zijn de gedachten die dan in de weg staan? Even geen zin, moe, het gevoel het toch niet vol te houden, het idee dat je er niet uitziet in een sportbroek. Het is aan de beginnende loper zelf om bij zichzelf te rade te gaan en uit te zoeken waar die gedachten vandaan komen. Een trainer, buddy of partner kan helpen door onderstaande oefening.

Mensen die een weerstand voelen, moeten op zoek gaan naar de overtuigingen die hen belemmeren. Sofie Vuerstaek beschrijft hiervoor een oefening : “Zet de belemmerende gedachten eens op een rijtje en stel jezelf bij iedere gedachte deze vragen”

  • Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
  • Is het waar? Klopt deze gedachte wel? Hoe kan ik dit onderzoeken?
  • Hoe helpt deze gedachte om mijn doel te bereiken, of helpt het niet?                                
Boek: Evy Gruyart Lopen met Evy, Evy Gruyaert (www.evygruyaert.be), i.s.m. Hilde Smeesters, 2015

Wanneer de eigen weerstand goed in kaart is gebracht, kunnen de weerstanden doorbroken worden. Als de barrières bekend zijn is de volgende stap om te kijken wat het oplevert om de barrières te doorbreken. Of wat er te verliezen is als ze niet te doorbroken worden. Zo kan de persoonlijke motivatie in beeld gebracht worden en kan men belemmerende gedachten omzetten in helpende gedachten. Deze helpende gedachten kunnen ervoor zorgen dat men kan beginnen met hardlopen; een visuele beperking is in ieder geval geen belemmering.

Tijd voor actie

Na deze motivatie en het goede voornemen is het tijd voor actie. De volgende stap wordt het vinden van een of meer hardloopmaatjes als buddy. Running Blind helpt de beginnende hardloper op weg op elk niveau. Op de website staan de locaties waar trainingen gegeven worden. De beste start is om samen in ieder geval enkele trainingen te volgen onder leiding van een ervaren trainer bij een van de Running Blind regiogroepen. Als voor lopers de reisafstand naar een trainingslocatie van Running Blind te groot is, wil Running Blind in de nabije toekomst ook enkele trainingen aan huis verzorgen. Het plan is dit te organiseren voor de startende loper en buddy’s samen.

Daarmee kan het werkelijke hardlopen beginnen. De eerste weken kunnen als beginnende hardloper niet echt leuk zijn en schoenen kunnen makkelijk weer in de kast belanden. Met de hulp van de trainer en de loopmaatjes van de Running Blind groep is het makkelijker en leuker om die eerste moeilijke weken vol te houden.