In 2015 kwam Johanny voor het eerst in aanraking met hardlopen en de Stichting Running Blind, waar ze aan een buddy werd gekoppeld. Wegens een blessure van haar eerste buddy en haar wil om door te blijven lopen meldde zij zich aan bij de lokale atletiekvereniging AV Passaat in 2018. Ze werd hier aan alle kanten geholpen om haar persoonlijke uitdagingen te behalen. Dat Johanny snel is, weten ze op de atletiekbaan als geen ander. Volgens Johanny gaat het niet om de snelheid, maar om het feit dat je ondanks je beperking kan deelnemen aan reguliere activiteiten, net als mensen zonder een beperking.

QUOTE: Ik heb een beperking, maar zie het niet als een beperking.zegt Johanny.

Waar ze ooit net als iedere hardloper begon met haar eerste hardloopmeters, werden dit in de jaren er na marathons en haalt ze nu voldoening uit de korte intensieve afstanden van 100 tot 1.500 meter. Johanny loopt scherpe en bewonderenswaardige tijden. Johanny vertelt dat zij dit niet had kunnen doen zonder de steun vanuit de atletiekvereniging. Ik weet dat het niet makkelijk is om jezelf kwetsbaar op te stellen, maar dit helpt mijzelf omdat er altijd mensen zijn die mij willen helpen met mijn volgende hardloopdoel. AV Sprint (Running blind Breda) en Passaat zijn voor haar op zoek gegaan binnen de eigen leden naar lopers die samen met Johanny voor een bepaalde afstand wilden trainen om vervolgens samen tijdens het Nederlands Kampioenschap (NK) in Vught het Nederlands record proberen te evenaren en zelfs aan te scherpen.

In juni vond het NK plaats met diverse categorieën en afstanden. Johanny neemt deel aan de categorie T11. T11 staat voor hardlopers met een zicht van minder dan 5%. Tijdens Corona waren de categorieën gecombineerd, waardoor ze ineens naast Blade runner Fleur Jong meedeed. Een bijzondere ervaring waar we allemaal onze eigen race renden, maar ook opkeken om tussen Nederlandse toppers te staan. Dit jaar was het weer als vanouds. Negen gekwalificeerde hardlopers naast elkaar met buddy op de 100 en 1.500 meter. Als het startschot klinkt is het volle bak om het record, dat in de boeken staat onder haar eigen naam, te verbeteren. En dat lukt! Ze scherpte haar record op de 100 meter, samen met buddy Sascha Ruf (20 jaar), aan van 15:89 seconden naar 15:66 seconden. Op de 1.500 meter van 6minuut17 naar 5minuut53.

Johanny geeft aan dat zij vanuit de atletiekvereniging wordt geholpen om te kunnen lopen op verschillende afstanden en buddys. Haar netwerk van hardlopers groeit nog steeds. Haar buddys zijn niet eenmalige samenloop activiteiten. Hardlopen met iemand met een visuele beperking vraagt om inlevingsvermogen en een commitment om vaker samen te trainen. Daarnaast moet je elkaar vertrouwen en als buddy moet je minimaal 10% harder kunnen lopen om elk obstakel aan te kunnen geven.

Volgens Johanny is een netwerk van buddys de sleutel tot dit succes en hardloopplezier. Letterlijk en figuurlijk blindstaren op één buddy is funest. Je bent dan te afhankelijk; terwijl het sporten juist zoveel vrijheid brengt. Stel je buddy raakt geblesseerd, dan zou jij als loper niet kunnen lopen.

Quote: Ik ben ook ooit begonnen. Ik zou iedereen willen oproepen, ondanks een beperking, om eens te ervaren hoe het is om hard te lopen. Meldt je aan bij een lokale loopgroep of een Running Blind regiogroep waar je meetraint en de basis leert van het hardlopen: de

techniek, loopscholing, etc. Als je eenmaal in aanraking bent gekomen met het hardlopen dan ontstaat er zoveel voldoening en zelfvertrouwen.