Geen stapel papierwerk of vergaderingen, maar 8 kilometer hardlopen: daar waren 22 raadsleden en fractievertegenwoordigers wel voor te porren. Met hun deelname aan de 'Acht van Apeldoorn' zamelden ze geld in voor Running Blind. Dat is een landelijke stichting die trainers en buddy's opleidt, zodat visueel beperkten kunnen hardlopen.

Fractievertegenwoordiger Kirsten Hanekamp is aan één oog blind, met het andere oog ziet ze nog 50 procent. Hardlopen met haar hulphond is geen optie: dat gaat te snel. Met behulp van haar buddy Peter Kranenburg lukt dat wel. “Ik voel me energieker”, zegt Hanekamp, die blij is dat ze aan haar conditie kan werken.

 

“Elf van de veertien Apeldoornse politieke partijen deden mee. De partijen die niet meededen hebben hun redenen: de SGP kan bijvoorbeeld de wedstrijd niet lopen op zondag. En 50PLUS had wat langer de tijd nodig om te trainen.”

Alle lopers zijn verbonden aan de raad. Het college van burgemeester en wethouders mag niet meedoen. “Dat leverde nog een leuke anekdote op”, grinnikt Kranenburg. “Het initiatief is ontstaan op een borrel. Marco Wenzkowski (Lokaal Apeldoorn) en ik zeiden toen: 'Dit is wel echt een raadsdingetje. Dus B&W mogen niet meedoen'. En wie wordt er vervolgens wethouder? Hijzelf, dus.”